Ekološki čebelarji

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

PAULIČ Klemen

PAULIČ Klemen

Rdeči breg - del 12A, 2344 Lovrenc na Pohorju
000
klemen.paulic@guest.arnes.si

Na naši kmetiji, po domače imenovani tudi Kappus je že več let sameval star čebelnjak. Že več kot 30 let v njem ni bilo čebel. Leta 2016 sva se z ženo odločila, da stari čebelnjak obnoviva. Udeležila sva se izobraževanja za čebelarje začetnike, kjer sva si pridobila osnovno znanje o čebelah. Že v času izobraževanja sva kupila osem Kirarjevih panjev s čebelami. Po enem tednu sva po nakupu sva že prvič točila med. Potem je vse kar steklo kot po medu. Ujela sva prvi roj, naredila prve narejence, ter še dvakrat v tistem letu točila pravo pohorsko strd. Sprva je bilo medu le za domačo uporabo. Že naslednje leto pa sva med podarjala prijateljem in znancem, katerim je bil te ta zelo všeč.  Tako so se pojavili prvi kupci.

Ker je naša kmetija že bila vključena v shemo ekološkega kmetijstva, smo se odločili, da bomo tudi čebelarili ekološko. Sprva le za to, da bomo jedli pravi, neoporečen čebelji proizvod, kasneje pa za to ker je bil naš med ljudem všeč.

Ena od hčera se je leto kasneje priključila čebelarskemu krožku in začela tudi aktivno čebelariti. Žena je opravila tečaj apiterapije. Poleg medu smo začeli pridobivati še propolis, cvetni prah, vosek in matični mleček za namen domače apiterapije.  Apiterapijo sem prijavil tudi kot dopolnilo dejavnost na kmetiji.

Tudi v naslednjih letih želimo vztrajati v ekološkem čebelarstvu. Naš cilj ni v povečevanju števila panjev ampak v obogatitvi ponudbe.  Razvijati želimo predvsem apiturizem na kmetiji. Čebelje produkte bi tako ponujali predvsem našim gostom.