Ekološki čebelarji

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Urška Frančeškin

FRANČEŠKIN PAHOR Urška

Opatje selo 27L, 5291 Miren
041387642
info.carstica@gmail.com
http://www.carstica.com

Si predstavljaš službo, ki jo predano opravljaš? Si predstavljaš službo s katero ustvarjaš obilje? Si predstavljaš službo s katero krepiš naravo?

To službo imajo čebele. Medtem ko nabirajo hrano za svojo družino, ustvarjajo obilje v naravi. Oprašujejo rastline, da lahko bogato obrodijo. Njihovo delo ne koristi le njim. Njihovo delo koristi širokemu spektru rastlin, živali in ljudi.

Kakšna prečudovita bitja. Od njih se lahko veliko naučimo. Posebno v današnjem času, ko smo ljudje nagnjeni k ekstremnemu individualizmu.

Čebele so simbol družabnosti, delavnosti in nesebičnosti. V sebi nosijo veliko sporočilnost za svet. Dobro se počutijo v družbi ljudi, vendar ne marajo da jih izkoriščamo. Pohlep nas lahko uniči. Čebele delijo in povsod sejejo obilje, le videti jih moramo.

Velika škoda je čebelo zreducirati le na med in ostale čebelje proizvode, jih zlorabljati in neprimerno ravnati z njimi. Čebele so veliko več kot med. V sebi nosijo modrost, ki jo lahko vidi vsakdo, ki je pripravljen gledati in sliši vsakdo, ki je pripravljen poslušati.

Sladek in dober je med, vendar med ni le sladkor, je veliko več. Čebele rade delijo svoje dobrote in medicine z ljudmi. Čebelarka pa jih mora poslušati, in vzeti le tisto kar podarijo, in ne vzeti cele roke, ko ponudijo prst.

Učim se, vsak dan se učim, učim se na napakah preteklih sezon. Letos vstopam s čebelami v drugo desetletje zavestnega sodelovanja s temi sončnimi bitji. Še bolj sem odprla oči, očistila ušesa predsodkov in odprla srce vesoljni modrosti.

Z letošnjo sezono postajajo čebele, ki živijo na mojem vrtu, stacionarne. Rekle so, da se ne želijo prevažati , stresno jim je. V miru želijo bivati v domačem čebelnjaku, želijo si rojiti in se hraniti z nektarjem, ki jim ga ponujajo okoliške rastline. Mogoče na koncu ostane tudi kaj malega za nas.

Že več let pridno sadim medovite rastline. Začelo se je z nasadom sivke, postopoma dodajam še rožmarin, smilj, žajbelj, materino dušico in letos tudi konopljo. Skupaj s pomočjo pridnih rok prijateljev, smo v nekaj letih zasadili že dober hektar in pol medovitih rastlin. Misija se nadaljuje. V veliko čast mi je, da sem lahko del tega čudovitega poslanstva obilja. Še bomo sadili, tudi vi boste sadili!

Zdravijo nas čebele in zdravijo nas rastline. Za vse je dovolj. Več kot je medovitih rastlin, več je tudi čebeljih poslastic za nas. Samo pogledati in poslušati moramo. Že samo misel, da bi radi soustvarjali lepši svet krepi čebele, človeka in zemljo. Že samo s tem, ko jim namenimo pozornost, krepimo mater zemljo.

Čebele nas vabijo na travnike, pod cvetoče drevo, pred čebelnjak, da jih gledamo in da jih vidimo in slišimo. S tem bomo imeli veliko več kot si lahko sploh predstavljamo. Preizkusite, posadite medovito rastlino in spomnite se na čebelo. Njena šamanska moč vas bo pozitivno presenetila.

Iz srca, od čebel, za mater zemljo