Ekološki čebelarji

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Franko Dolgan

Franko Dolgan

Narin 101, 6257 Pivka
040 757 694
franko.dolgan@gmail.com

Sem čebelar iz primorsko-notranjske regije, natančneje iz vasi Narin pri Pivki. Sem lastnik ekološke kmetije in čebelarstva Dolgan.

Na kmetiji redim 16 glav goveje živine ter malce več kot 30 kokoši nesnic. Na kmetiji so tudi stoletni travniški sadovnjaki ter gozdovi. Čebelariti pa sem začel leta 1995 kot srednješolec in danes čebelarim s 150 čebeljimi družinami. Število družin še povečujem, saj mi čebele prinašajo največ dohodka, in delam na tem, da bo čebelarstvo glavna panoga moje kmetije. Čebele imam postavljene na vrtu svoje kmetije ter dveh pašnikih za govedo. Rezervno stojišče pa imam oddaljeno 15 km, in sicer v vasi Volče pod Vremščico. Ker so čebele postavljene na pašnikih, so tako celo leto zaščitene pred medvedom z elektroograjo. Nektarno pašo uporabljam na Primorskem in doma (sadno drevje, akacija, lipa in kostanj). Ko pa zamedi še hoja v Javornikih, pa jih prepeljem tudi tja. Čebele vedno postavljam v neokrnjeno naravo.

Zakaj ekološko kmetijstvo in čebelarstvo?

Živimo v obdobju globalizacije in prisotnega zaslužkarstva pri pripravi hrane za ljudi in živali (intenzivno kmetijstvo, pocenitev pridelave, uporaba fitofarmacevtskih sredstev, gensko spremenjenih organizmov in še bi lahko našteval). Mnenjska večina zaključi, da v bistvu ni obroka, v katerem ne bi zaužili raznoraznih dodatkov, ostankov FFS iz katere koli veje kmetijstva, tudi čebelarstva, četudi po merilih še vedno spada pod oznako »varna hrana«. Jaz izhajam iz tega, da če v laboratoriju analiza ne pokaže ostankov oz. so pod mejo odkrivanja, to še ne pomeni, da ostankov ni, četudi so v zelo majhnih količinah. Zaradi vsega tega sem se odločil, da bom sam užival zdravo hrano in vsem svojim strankam ponujal pridelke, pri katerih je tako rekoč nična možnost onesnaženja z ostanki. Zato imam ekološko certificirano kmetijo in čebelarstvo. Med imam vključen še v shemo SMGO in Medvedu prijazno, za goveje meso pa Izbrana kakovost.