Ekološki čebelarji

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

NARALOČNIK Bojan

NARALOČNIK Bojan

Primož pri Ljubnem 69, 3333 Ljubno ob Savinji
041657654
naralocnik.bojan@gmail.com

Sem ljubiteljski ćebelar,čebelarim na območju Zgornjesavinjske doline v kraju Ljubno ob Savinji v zaselku Primož na nmv. 700m. S čebelami se ukvarjam že več kot 25 let. Čebelarim v klasičnih  10S AŽ panjih od tega imam nekaj tudi  trietažnih panjev. Trenutno imam 20 gospodarskih in 8 rezervnih družin, ki so zaradi lažjega dela in različnih paš nastanjene na dveh lokacijah. Na manjši  eko-kmetiji redimo tudi konje in koze ter nekaj kokoši.

Veliko mi pomeni  varstvo , počutje in  zdravje živali sem se pred leti odloči, da bom kmetoval ekološko. V to so me prepričali tudi številni prehranski škandali in pojav vse več bolezni ki so povezane z nezdravo prehrano poleg tega se je pa človek zelo oddaljil od narave posledice pa čutijo tudi rastline in živali.

Zavedam  se pomena čebel v ekosistemu, ker je čebelarstvo tudi pomembna kmetijska panoga in ker smo sami doma veliki porabniki različnih čebeljih pridelkov sem se odločil tudi za ekološko čebelarjenje.  Vseskozi za zatiranje varoj uporabljam naravne kisline in se poslužujem apitehničnih ukrepov a  je tak način čebelarjenja zelo zahteven, saj kisline niso tako učinkovite kot številna sintetična zdravila, posledica tega pa so propad družin, šibke družine in posledično manjši donosi. Od paš je najobilnejša gozdna paša na smreki včasih se p posreći natočiti tudi nekaj cvetličnega medu, vsakih par let pa tudi hojevca. Na prevozni enoti je pa glavna paša na lipi in kostanju.

Vseskozi uporabljam svoj vosek, se trudim, da redno obnavljam satje in da med točim skoraj izključno iz deviškega satja. Med točim v posebej za to prirejenem prostoru in se držim predpisanih  smernic dobrih higijenskih navad v čebelarstvu. Pred par leti sem se prijavil na razpis za nabavo čebelarske opreme in kupil novo nerjaveče točilo, sode za skladiščenje medu, ometalnik za čebele ter prevozno enoto. Redno se udeležujem raznih predavanj ki jih organizira  društvo oz. naša zveza Saša, zelo zanimivi in praktični pa  so tudi webinarji, kjer si lahko prosto izbiram teme ki me zanimajo.

Ker se zavedam prednosti ekološkega čebelarjenja in ker me omejitve, ki jih imamo, ne motijo, bom vztrajal na tej poti dokler se bom ukvarjal s čebelarstvom.