Ekološki čebelarji

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pri Seljanu

JANEŽ Primož

Čadrg 20, 5220 Tolmin
031773489
priseljanu@gmail.com
https://www.instagram.com/priseljanu/?hl=en

Sva Primož in Jasmin, kmetujeva v Čadrgu. To je vas v Triglavskem narodnem parku, 700mnv nad Tolminom. Čebelarimo na ekološki način, sledijo nam veterinarji in ekološka kontrola. Za varstvo čebel pred varojo skrbimo z naravnima kislinama (mravljična in oksalna). Da čebele dobro prezimijo poskrbimo s pravočasnim sejanjem medonosnih rastlin (ajda, facelija). Na tak način, si lahko čebele ustvarijo dovoljšnjo zalogo medu.

Skrbimo za čebelje družine ki so naseljene v dveh čebelnjakih v Čadrgu, in v enem čebelnjaku na planini Prode.

Za postavitev čebelnjaka na planini Prode smo se odločili navkljub težko dostopni lokaciji, zaradi tamkajšnjega zgodnjega obilnega cvetenja resja, ki mu sledijo mačice, teloh, dlakavi sleč (Rhododendron hirsutum) in ostala Narava. Ker je dostop do planine možen samo peš po stezicah, smo panje, čebele in ostalo potrebno opremo, prenesli na ramenih. Ko je med zrel za točenje, ga na isti način pretovorimo ven.

V Čadrgu imamo bogato cvetlično pašo, ki ji sledi lipa. Na robu gozdov, ki obdajajo vas, raste tudi kakšen kostanj, ki navadno cveti sočasno z lipo. Prisotni so tudi pogoji za nabiranje mane.

Med, ki ga čebele vestno pridelajo, je odraz celotnega teritorija v določenem času. Zato je lahko vsako leto med bogat z različnimi aromami, ki jih skupaj s čebelami soustvarjata tudi vreme in paša.

Hvaležni smo čebelam, ki čez leto vežejo arome travnikov in gozdov v zlato medeno celoto. Prepusti se tudi ti okušanju te zlate medene tkanine, hvaležno.

 

Telefon: +386 (0)31 773 489 – Primož

+386 (0)70 321 792 – Jasmin

 

Instagram: @priseljanu

 

Lep pozdrav iz Čadrga vam pošiljava

Primož Janež in Jasmin Podversic