Ekološki čebelarji

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

VERTIČ Janez

VERTIČ Janez

Mestni vrh 105/a, 2250 Ptuj
040290739
janez.vertic@teleing.com
https://www.facebook.com/cebelarstvo.vertic

Čebelarstvo je brez dvoma poezija kmetovanja, ob tem pa je ekološko kmetovanje in ekološko čebelarstvo način pridelave hrane z minimalnim vplivom na okolje, ki zagotavlja kakovostno življenje ljudi, trajnostno zaščito narave in čebel

S čebelami sem se srečal že kot otrok, ker je čebele imel moj oče, pozneje ko sem se preselil v novo hišo  na Mestnem Vrhu je imel čebele moj tast, nato sem začel čebelariti s svojimi panji  okrog leta 1985. Do tedaj sem poznal  AŽ panje in način dela z njimi, samostojno pa sem  začel z LR 1/1 panji katere imam še danes. Po opravljenem tečaju iz apiterapije leta 2015 sem spoznal, da mora čebelar – apiterapevt imeti svoje čiste pridelke iz panja brez ostankov sredstev za zatiranje varoe oz. sledi pesticidov, ki bi jih čebele prinesle v panj predvsem zase in svojo družino, znance in kupce uporabnike čebeljih pridelkov.

Čebelarim na svojem domu, ker okolica ustreza kriterijem za ekološko čebelarstvo, okoliške ekološke kmetije pa zagotavljajo primerne razmere, predvsem pa listnati mešani gozdovi, ki so glavni vir nektarja in cvetnega prahu za čebele. Glavni pridelki so: SMGO ekološki med, svež (zamrznjen) cvetni prah osmukanec in propolis.